George Marcu, Rodica Ilinca – Enciclopedia personalităților feminine din România

4
602

Al 25-lea episod realizat pe baza ”Enciclopediei personalităților feminine din România” a prilejuit reunirea biografiei singurei doamne de la litera E, cu cele patru de la litera F.

Cea mai vârstnică dintre ele este d-na Nicolette FRANK (92 ani în prezent) – publicistă, care a părăsit România în 1947, după expulzarea soțului ei, ziaristul luxemburghez Yves Frank. Este autoarea a două volume, unul publicat în 1977 la Paris, în care prezintă circumstanțele transformării României din regat în republică populară de către comuniști (cartea a dispărut imediat, tot stocul fiind cumpărat de către Ambasada Română din Paris); al doilea este o lucrare autobiografică intitulată ”De la Iași la Geneva, de pe Bahlui pe Leman” (publicat în 2000, pe când autoarea avea 80 ani).

În exil, a colaborat cu Regele Mihai.

Cu preocupări oarecum înrudite, urmează doamna Georgeta Mariana FILITTI (n.1938, București) – istoric. A editat 9 volume din opera lui Mihail Kogălniceanu (cel care rămâne ”marea sa iubire istorică”, așa cum declara într-un interviu) și mai multe volume din opera lui Nicolae Iorga. Alte lucrări ale domniei sale au abordat lumea neoelenă, relațiile fanarioților cu lumea românească, dar și valorile românești din exil. La granița dintre monografia istorică și albumul de artă sunt volumele ”Mileniul românesc – 1000 de ani de istorie în imagini” (2006), ”Călătorie în timp prin București” (2006) și ”Palatul Cantacuzino. Istoria unei case” (2011). – cărți care merită a fi adăugate în planul de achiziții și portofoliul de lectură!

Mi-am propus să urmăresc când va mai avea loc vreo expunere a doamnei istoric Filitti în calitate de lector al Fundației ”Calea Victoriei”, fiind renumită datorită charismei, umorului și ingeniozității în abordarea unor teme istorice.

Născute în același an și purtând același nume (două coincidențe!) sunt doamnele Felicia FILIP – interpretă de operă și Tania FILIP – actriță. Câteva cuvinte despre fiecare:

Felicia FILIP (n. 1959, Slatina, jud. Olt) a studiat canto la Academia de Muzică din București pe care a absolvit-o în 1985. După debut și un stagiu la Teatrul Liric din Brașov, devine solista Operei Naționale din București în 1990. Din 1991 urmează angajamentele din străinătate, care i-au oferit ocazia de a cânta pe majoritatea marilor scene ale lumii, și de a câștiga numeroase premii internaționale. Presa a numit-o ”o nouă regină a Traviatei”. S-a asociat cu solistul trupei rock ”Iris” Cristi Minculescu, alături de care a organizat concerte și a scos albumele ”Athenaeum” și ”Iris 30 de ani: Cei ce vor fi”. În 2004 a fost distinsă cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Comandor.

Tania FILIP (n. 1959, București) – cursurile de pian urmate la Liceul de Muzică ”Dinu Lipatti” ca și apartenența la grupul ”Song” păreau să o conducă pe drumul unei cariere muzicale dar, după debutul la 18 ani în cinematografie (în ”Artista, dolarii și ardelenii” din anul 1978), a virat spre Facultatea de Teatru, la clasa profesorului Amza Pellea. După o carieră artistică cu roluri notabile pe scena teatrelor Național și Notarra din București, precum și în cinematografie (ultimele filme la care a jucat, în regia lui Adrian Sitaru, sunt din 2011: ”Cheful” și ”Domestic”), ea s-a orientat spre pedagogia artei actorului, în calitate de profesor universitar doctor la UNATC, fiind în prezent șefa Catedrei de Proiecte Teatrale.
Eșantionul de azi a grupat personalități din domenii diferite și, pe măsură ce avansează spre vârste mai fragede, se încheie cu un nume foarte cunoscut:

Andreea ESCA (n. 1972, București) – doamna pe care avem ocazia de a o vedea zilnic pe micile ecrane, având statutul de ”imagine a ProTV” în calitate de prezentator de știri, activitate pentru care a și fost premiată trei ani la rând (2001-2003). De reținut că domnia sa este membră a Fundației ”Renașterea” al cărei obiectiv este lupta împotriva cancerului mamar.

George Marcu, Rodica Ilinca – Enciclopedia personalităților feminine din România
George Marcu, Rodica Ilinca – Enciclopedia personalităților feminine din România

4 COMENTARII

 1. Mulţumiri pentru perseverenţa promovării personalităţilor din enciclopedia feminină!
  Am reuşit să scoatem, în sfârşit, o carte destinată elitelor feminine care au jucat un rol în spaţiul nostru: «Doamne şi Domniţe, Prinţese şi Regine în Istoria Românilor», cuvânt înainte academician Răzvan Theodorescu.
  În toamnă va apărea o nouă versiune a „Enciclopediei personalităţilor feminine”, doar cu „spuma spumei” personalităţilor feminine, cu accente pe cele clasice (75%), foarte puţine, cele cu adevărat remarcabile, din timpurile noastre.
  Prof. George Marcu

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1087091474663028&set=a.326766587362191.71234.100000865574722&type=3&theater

  • O surpriză cu adevărat plăcută!
   Vă mulțumesc pentru anunț!

   Vă rog să mă preveniți când se pun în vânzare la toamnă (presupun că tot la Editura Meronia) pentru a apuca un exemplar!

   Știu că se epuizează rapid.
   Este de apreciat idea trierii numelor incluse, și eu am omis când am scris articolele mele unele nume din cele actuale (poate ați observat).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here