Biblioteca bloggerului român

2
202

Răspund cu plăcere ”prezent” la chemarea lansată de Cristian China-Birta pentru ancheta denumită ”Biblioteca bloggerului român”, inițiativă aflată la a doua ediție – prilej de a-i dori la mai mare și la mai mult, mulțumind întregii echipe care s-a implicat în prelucrarea statistică și grafică a rezultatelor centralizate!

Am văzut și rezultatele anului trecut, se pare că s-au conturat unele trenduri, mai bine zis cei primii 10 autori în trend, între care mă regăsesc numai cu doi – Isabel Allende și Eric Emmanuel Schmitt, o carte a acestuia din urmă apare deasemenea în topul celor mai citite 10 cărți din anul 2013 (La mine pe blog Eric Emmanuel Schmitt apare cu un alt titlu – ”Cea mai frumoasă carte din lume”, și asta citită în anul 2012!). Comparația asta nu mă îngrijorează pentru că observ numărul mare de titluri – 877 – cuprinse în top, din care numai 5 (din care 4, la egalitate de puncte) au coincis spre nominalizare la categoria ”cea mai citită carte”, de unde trag concluzia că propunerile de top 10 au fost eterogene, deci gusturile variate.

Alegerile mele de lectură din 2013 au fost guvernate mai mult de propriul gust și instinct de cititor (atunci când m-am scufundat între cărțile din librării/biblioteci/anticariate), deși am urmat uneori și recomandările altora (cel puțin două, de la Fructitza, cu ”Gustul sâmburilor de măr” de Katerina Hagena și ”Brocart de toamnă” de Teru Miyamato), dintr-o pornire de originalitate și independență pe care mi le însușesc (deși urmăresc cu plăcere despre ce și mai ales cum scriu alți bloggeri).

Acum, să revenim la anul 2014, recent încheiat cu un bilanț de 13 cărți, dintre care intră în Top 10 următoarele (ordinea nu este aleatorie) :
• 11 puncte: John Green – Sub aceeași stea (Editura Trei)
• 10 puncte: Markus Zusak – Hoțul de cărți (Editura Rao)
• 9 puncte: Petru Dumitriu – Cronică de familie (Grupul Editorial Art)
• 8 puncte: Andrew Nicoll – A fost odată ca niciodată (Editura All)
• 7 puncte: Marcelo Figueras – Kamceatka (Editura All)
• 6 puncte: Ion Băieșu – Balanța (Grupul Editorial Art)
• 5 puncte: Martha Bibescu – Catherine-Paris (Editura Polirom)
• 4 puncte: Martha Bibescu – Destinul lordului Thomson of Cardington (Editura Compania)
• 3 puncte: Helen Dunmore – Trădarea (Editura All)
• 2 puncte: Vlad A. Popescu – Viața face toți banii(Editura All)

Alte cărți citite în 2014:
Pascal Bruckner – Casa îngerilor (Editura Trei)
Octav Dessila – Iubim (Grupul Editorial Art)
Silvian Floarea – Premiul (Editura All)

Poate participa oricine dorește cu condiția să fie blogger și să respecte pașii prezentați aici. Termen: 31 ianuarie 2015, ora 23.59.

Biblioteca bloggerului român
Biblioteca bloggerului român

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here