Step into the summer, get the glow…

5
292

Spre sud, la o distanta de 1 ½ h de mers cu avionul în linie dreptă, vara nu se mai ascunde timidă sub perdele de ploi.

Spre deosebire de alți ani când tânjeam după mare până în luna august, anul acesta am avut plăcerea și bucuria să o vedem mai devreme și am găsit-o în locul unde i-am promis că revenim – un ținut minunat care miroase a mare și a munte (de la rășina pinilor al cărui miros se încinge în căldura soarelui, la amiază). Și unde grădina cu palmierii, spațiile largi cu iarba deasă ca peria și mulțimea de flori te duc cu gândul la o imagine mai tânără a Pământului, din Paradis…

Am ajuns la Kusadasi în a doua săptămână a lunii iunie, într-un sejur cumpărat de la agenția cu același nume. Doamna de la Agenția Kusadasi-Bălcescu din București a fost foarte amabilă, prin aceeași agenție am luat și transportul cu avionul. Este inclus și transferul de la aeroport la hotel și retur, ocazie cu care ne-am reîntâlnit cu Adrian, ghidul roman de la Logic Tours, la fel de amabil și atent cum îl știam din anii trecuți.

Vacanța care a fost aș numi-o ”zile liniștite … la Richmond Ephesus Resort”, pentru că aproape o săptămână ne-am bucurat de concediu. Zile liniștite în care am citit sau am stat la soare, fără să fac nimic… doar să ascult mare, vântul… să filtrez cu privirea printre gene linia albastră a orizontului. Hotelul și întregul său perimetru alcătuiesc o mică așezare de vacanță bine organizată în așa fel încât cei care muncesc pentru turiști sunt prezenți, dar discreți. Spațiile sunt așa de mari încât diversele activități ale oaspeților, unele mai zgomotoase, altele nu, nu se incomodează unele cu altele. Vrei muzică și animație?! Sunt din plin la piscină! Vrei topogane cu apă și zonă de joacă pentru copii? Au și ei spațiile lor speciale! Vrei să lenevești? Stai într-unul din hamace în grădină sau pe pe plajă: pe un șezlong cu salteluță, sub umbrela sau sub unul din cele trei mari umbrare comune sau direct la soare, dacă te ține pielea și crema de protecție solară…

Am fost la hamam a doua zi după-masă – un ritual de curățare și relaxare tipic oriental tocmai bun pentru a păși în lumina verii… înainte de a primi sărutarea caldă a razelor de soare.

Pe plajă, unul din băieții de la animation-team mă întreba într-o dimineață de unde sunt. Nu i-am spus, doar l-am lăsat să presupună. Prima dată a spus ”Russian”, (probabil pentru că aici sunt mulți turiști din Rusia dar și din fostele republici sovietice), apoi a spus ”Iranian” (e-adevărat, și de aceștia sunt destui datorită religiei comune, islamice). I-am răspuns, râzând: ”Are you crazzy?! So undress?! (asta pentru că iraniencele stau la plajă bine îmbrăcate, chiar și cu un batic pe cap, iar eu eram în costum de baie, două piese). În final spune: “Turkish”, iar aici am râs din nou, pentru că de data aceasta, cu o diferență de cca. 100 de ani în trecut, era pe aproape… genetic aparțin de acest loc.

Ca în fiecare an, mă las surprinsă de cât este de nestânjenită aici viața animală de către oameni. Marea este curată și sunt relativ puțin turiști (abia am intrat în vară, dar aici vara și-a intrat în drepturi, BTW urăsc plajele aglomerate, acolo marea își pierde toată poezia!) Intru în mare și nu fac doi pași că și văd zvâcnind, când în stânga, când în dreapta, bancurile de pești. La un moment dat, m-am oprit și am stat liniștită pentru a nu-i deranja și a-i vedea mai bine cum arată… sunt în formații perfect sincronizate în mișcări, iar valurile îi ridică ușor, dându-i de gol în transparența apei de pe creastă, atunci când nu este înspumată. Sunt atât de dense bancurile încât mă așteptam din clipă în clipă ca înotătorii care ieșeau din mare să ia din întâmplare pe umeri și câțiva peștișori mici, ca pe niște epoleți argintii, sclipitori.

Când am facut o plimbare pe jos pe țărm, am întâlnit pescari pe un ponton aflat la cca 2 km de hotel, și acum înțeleg că nu se așteaptă chiar degeaba… din cât de mulți pești sunt, câțiva tot se pot agăța, măcar accidental, într-un cârlig…

Step into the summer, get the glow...

Step into the summer, get the glow…

5 COMENTARII

    • Anul trecut am luat cu mine “Hotul de carti” de Markus Zusak, pe care o incepusem de la Bucuresti si nu am mai putut sa o las din mana. Mi-a placut foarte mult dar nu prea a mers ca si lectura de vacanta intr-un loc atat de relaxat, de luminos… am si precizat asta in recenzie.
      Asa ca mi-am revizuit optiunile si am ales o carte pe care am mai citit-o demult si care mi-a facut placere sa o recitesc: Jerome K. Jerome “Arta de a nu scrie un roman”. Cu o structura eseistica, cu umor englezesc din belsug si multa spontaneitate, mi s-a parut chiar o lectura potrivita pentru vacanta.
      Acum m-am intors la temele de acasa, am de scris despre doua carti care le-am citit inainte de vacanta si nu am apucat inca sa scriu (ocupata fiind cu o renovare si cu o mutare). Ele sunt “Parfum de femeie” de Giovanni Arpino si “Portretul unui barbat imatur” de Luis Landero. Si bineinteles, episodic, “Enciclopedia personalitatilor feminine din Romania” care imi ofera dese surprize documentate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here